The Skin Papers

The S Spot

Perfume

De Grote SchaamhaarShow

Rouleer de Kleer

Perilous Ventures

blog

twitter


Sociologes Betty Cederboom en Soulamy Laurens hebben met fondsen van o.a. Unifem en SESHD, in samenwerking met de vrouwen van het indianendorp Powakka, een methode ontwikkeld om de in Suriname populaire vrucht Awarra, afkomstig van een palm, te conserveren. Dit betekent niet alleen dat de voedzame vrucht het hele jaar door genuttigd kan worden, maar ook dat de vrouwen van Powakka zich daarmee een bescheiden inkomen kunnen verwerven.

Rondlopend in het Surinaamse Powakka werd ik gegrepen door de geuren die opstegen van het afval van niet alleen van overrijpe Awarra, maar die typische tropische vochtige groene geur.
Sylvia, een van de wijze vrouwen van het dorp, nam me bij de hand en wees me de weg: "Dit is anijsi wiri," ze brak een blad voor me af en hield het onder mijn neus. "maar vergis je niet, dit is de vrouwelijke plant. Er bestaat ook een mannelijke plant," waarop ze betekenisvol pauzeerde en mij diep in de ogen keek, "maar die ruikt niet zo lekker en het werkt ook minder sterk".
Het bleek dat Sylvia niet alleen wist wat er lekker rook, maar ze beschikte ook over een eindeloze kennis van de heilzame werking van de planten in haar omgeving. Koortskruid wees ze me. Ze kapte takken van Cashew struiken, Djamoe bladeren en Jara Kopi, en al snel had ik mijn armen vol takken en bladeren. Wat er uit mijn volle armen naar mijn neus opsteeg was bedwelmend.
Al geruime tijd bezig met een opleiding tot parfumeur, wist ik, dit moet op een of andere manier in een potje. Aldus werd het plan voor "Powakka Watra" geboren: een eau de parfum uit de surinaamse amazone.

Van idee tot fles is een lange weg.

Ik vond sindsdien de japanse geurkunstenaar Maki Ueda aan mijn zijde, die mij liet zien hoe je met relatief eenvoudige methodes geur kan onttrekken aan zo'n beetje alles wat stoffelijk is.
bekijk hier Maki Ueda's website
Jan Meutgeert van De Hekserij hielp mij om de anijsi wiri en cashewblad tincturen die ik ter plaatse had gemaakt met Marienburg Rum, als bouwstenen te gebruiken in een klassieke cologne. Een wild experiment voor een traditioneel parfumeur, ik moest al mijn overtuigingskracht en verleidingstruuks op hem loslaten.. enfin

De vrouwen van Powakka staan, nadat zij ontdekt hebben wat het is om zakenvrouw te zijn, nu te popelen om iets moois te maken. Om hun kennis in te zetten om te brouwen en te experimenteren.

Sinds mijn laatste onderzoek en bezoek aan Powakka in 2010 realiseerde ik me dat om het begeerde flesje te realiseren, strategisch opereren noodzaak is:
Zelfs met de meest simpele methodes heb je middelen nodig om een bereiding bv geruime tijd op een constante temperatuur te houden. Niet eenvoudig in Powakka, waar soms geen stroom is, aggregaten onbetrouwbaar zijn, en welke infrastructuur dan ook ontbreekt.
Momenteel is Gewaagde Zaken dan ook op zoek naar partners, sponsors, investeerders. Ideeen daarover zijn welkom, zo ook netwerk en ad hoc donaties.

Ondersteun de realisatie van Powakka Watra: rekening nr. 45.02.47.198 tnv Gewaagde Zaken ovv Powakka Watra, of mail je idee of suggestie aan: info@gewaagdezaken.nl

korsu wiri
cashew
sylvia

vrouwen van Powakka aan het werk